'NIEUW IN DE BIJLMER' project van Brigitte Mulders in het kader van 'Beeldend Nieuws 2007', in opdracht van Centrum Beeldende Kunst (CBK) Amsterdam-Zuidoost.

Het CBK Zuidoost heeft Brigitte Mulders uitgenodigd om een jaar lang de actualiteiten in Amsterdam Zuidoost te volgen. Mulders ontwikkelde het project ‘Nieuw in de Bijlmer’ resulterend in een serie totaalportretten van de dagelijkse leefomgeving van een aantal nieuwkomers in de Bijlmer. Voor het maken van deze portretten – collages opgebouwd uit schilderijen, tekeningen, documenten en door de hoofdpersonen gemaakte en door de kunstenaar bewerkte  foto’s  - heeft Mulders getracht te kijken, en de kijker te laten kijken via de ogen van deze nieuwkomers. Het doel was de kijker naar het werk die dagelijkse realiteit te doen ervaren. In die zin sluit dit project direct aan op Mulders' zoektocht naar een vorm om als schilder documentair te werken.

Tijdens haar werkperiode gebruikte Mulders een lege winkelruimte in winkelcentrum Kraaiennest (Amsterdam Zuidoost; ter beschikking gesteld door woningbouwvereniging de Principaal)) als atelier en opende zij een weblog (http://zo2007.web-log.nl) waarop haar eigen inburgering in de Bijlmer te zien is aan de hand van tekst en beeld.

Als tweede onderdeel van het project is er een krant gemaakt waarin iedere nieuwkomer wordt uitgelicht aan de hand van een tekst geschreven door Corine Nijenhuis en een collage van Brigitte Mulders.

 Voorafgaand aan de opening van de expositie (jan/febr.2008) vond er een debat plaats waarbij de vraag 'Hoe verbeeld je de ervaring van de realiteit en hoe ervaart de toeschouwer deze verbeelding?' centraal stond. De inleiding door Rob van Gerwen (filosoof)is terug te vinden onder onderstaande link:  http://www.phil.uu.nl/~rob/bibliogr.shtml#papers 

 

‘Nieuw in de Bijlmer’ is de bijdrage van Brigitte Mulders aan 'Beeldend Nieuws', een jaarlijks terugkerend project van het CBK Zuidoost. Het CBK nodigt steeds een andere kunstenaar uit de actualiteit in het stadsdeel te volgen en vast te leggen.